Συν

Επιμελήτης: Παναγής Κουτσοκώστας

Η έκθεση με τον τίτλο ΣΥΝ θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις διαχρονικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα.

 Εμμανουήλ Μπιτσάκης, “Archery Lesson”, 
ακρυλικό σε καμβά
24x30 εκ., 2014. 
Ιδιωτική Συλλογή. 
Με την ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.  

Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης θα παρουσιαστούν έργα καλλιτεχνών της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Τα συγκεκριμένα έργα θα φέρουν στον πυρήνα τους όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδέουν αφηγηματικά και εικαστικά τις διαφορές, αλλά και τις ομοιότητες των δύο πολιτισμών. Λαογραφικά και εθνογραφικά στοιχεία, μοτίβα, φιγούρες και προσωπικότητες άμεσα αναγνωρίσιμες και με καταβολές από τις δύο περιοχές θα συγχέονται και θα συμπλέουν, σε μία προσπάθεια δημιουργίας μίας κοινής συνισταμένης.  

Σε επόμενη ενότητα της έκθεσης θα παρουσιαστούν τμήματα αρχειακού υλικού, τα οποία θα προκύψουν από την έρευνα από ιδιωτικά και δημόσια αρχεία, μουσεία και βιβλιοθήκες.
Κυριάκος Κατζουράκης και Μπάμπης Βενετόπουλος, «Πρίν Λίγο...», εγκατάσταση, 5 ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης, μεταβλητές διαστάσεις, 2010
Σκοπός αυτής της ποιητικής του αρχείου, είναι η τεκμηρίωση της εικαστικής έκθεσης, και η ανεύρεση των συσχετίσεων της λογοτεχνικής, της μουσικής, αλλά και της εικαστικής παράδοσης που υπάρχουν στους δύο λαούς. Φωτογραφικά αρχεία, λαογραφικές απεικονίσεις και λογοτεχνικά έργα (αποσπασματικά η ολοκληρωμένα), θα αποτελέσουν το αυτούσιο τμήμα του αρχείου, με έκδηλες τις αναφορές στα κοινά ήθη, έθιμα και στα λοιπά πολιτιστικά στοιχεία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κατ’ επέκταση στα δάνεια και τα αντιδάνεια μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Χριστόφορος Κατσαδιώτης, «Ο Καραγκιόζης αντιστέκεται», Οξυγραφία, 50x30 εκ., 2012

Τελικός στόχος είναι να διαφανούν οι εικαστικές αποτυπώσεις που δημιουργούνται διαχρονικά, ενυπάρχουν στο συνειδητό ή ασυνείδητο των δύο λαών και οι οποίες έχουν τις απαρχές τους πολλούς αιώνες πίσω.
Η έκθεση συνδυάζει τον εικαστικό με τον ανθρωπολογικό-λαογραφικό χαρακτήρα και εστιάζει στη λαϊκή παράδοση και στα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία. Η λαϊκή ζωγραφική του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ αποτελεί το δεύτερο σημαντικό πόλο πολιτισμικής παρακαταθήκης στο νησί της Λέσβου που και σήμερα προκαλεί το ερευνητικό και εκθεσιακό ενδιαφέρον και γεννά γόνιμες συζεύξεις παραδόσεων λαϊκής εικονογραφίας. Μύθοι, δοξασίες και αλληγορικές αφηγήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκθεσης, με σκοπό να φανούν οι διαχρονικές σχέσεις των δύο πολιτισμών, οι συσχετίσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και τα νοήματα και οι συμβολισμοί που ενυπάρχουν στην παράδοση των δύο λαών, οι οποίοι φτάνουν σταδιακά σε ένα επίπεδο οικουμενικό και πανανθρώπινο. Με αυτόν τον τρόπο ιστορίες και μυθοπλασίες, όπως αυτή του Καραγκιόζη ή οι Χίλιες και Μία Νύχτες, θα παρουσιαστούν μέσα από τον σύγχρονο εικαστικό λόγο, ενώ η έκθεση θα πλαισιωθεί από υλικό τεκμηρίωσης που θα προκύψει από την έρευνα σε μουσεία, ιδρύματα, βιβλιοθήκες, ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Δημήτρης Τάταρης, “Domestic Circus”, μελάνι σε χαρτί
82x58 εκ., 2011. Με την ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα-Θεσσαλονίκη. 



    Blogger Comment
    Facebook Comment