Επί

Επιμελήτρια: Συραγώ Τσιάρα

Τίτλος: «Επί»

Η έκθεση ΕΠΙ επιχειρεί να αναδείξει τον εκφραστικό πλούτο και τις απρόβλεπτες διαστάσεις του σύγχρονου βιβλίου – καλλιτεχνήματος.
Η έκθεση έχει αμιγώς εικαστικό χαρακτήρα και παρουσιάζει μία επιλογή εικαστικών βιβλίων (artists books) δεκαπέντε περίπου σύγχρονων καλλιτεχνών. Στόχος της έκθεσης είναι να
Βιργινία Μαστρογιαννάκη
The Holy Book, 2011-12
Χειροποίητο βιβλίο
24,5 x 38 εκ.
διερευνήσει τα μέσα, τις τεχνικές και τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις του χειροποίητου και ψηφιακά επεξεργασμένου σύγχρονου εικαστικού βιβλίου όπως αυτές αποτυπώνονται στις πειραματικές κατευθύνσεις της τελευταίας δεκαετίας. Παράλληλα θα υπάρχει μία ενότητα 
artists books από την περίοδο της Ρωσικής Πρωτοπορίας που προέρχονται από ιδιωτική συλλογή με στόχο να γνωστοποιηθούν τα επιτεύγματα των καλλιτεχνών της ιστορικής πρωτοπορίας και να συνδεθούν με τις σύγχρονες τάσεις. Η πραγματοποίηση της προτεινόμενης έκθεσης στη Μυτιλήνη παρουσιάζει ένα επιπλέον ενδιαφέρον, αφού για πρώτη φορά θα συνυπάρξουν στο ίδιο γεωγραφικό και πολιτισμικό πλαίσιο κατακτήσεις κορυφαίων καλλιτεχνών της πρωτοπορίας με αντίστοιχα βιβλία – καλλιτεχνήματα του ευρωπαϊκού μοντερνισμού όπως η σειρά VERVE και τα Grands Livres του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρ. Ελευθεριάδη μαζί με σύγχρονες εκδοχές της μοναδικής αυτής τέχνης. Εξάλλου η πολύτιμη παρακαταθήκη του Τεριάντ αποτελεί και το έναυσμα για την κατάθεση της πρότασης.  
Rania Bellou
A short History or the short Story IV, 2014
video still (artist's book: 30 pencil drawings on Gampi paper)
Courtesy Kalfayan Galleries, Athens - Thessaloniki
Μία ενότητα της έκθεσης θα επικεντρωθεί στο ψηφιακό καλλιτεχνικό βιβλίο. Αποτέλεσμα έρευνας στο διαδίκτυο, σύνθεσης και οικειοποίησης εικόνων και πληροφοριών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις εφημερίδες και τον κινηματογράφο, παίρνει τη μορφή ενός ψηφιακού collage - ready made που αντικατοπτρίζει τον καταιγισμό εικόνων και τη σύνθετη κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα που βιώνουμε.
Βιβλία με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα – αφηγήσεις προσωπικών ιστοριών που συμπλέκουν αποσπάσματα επιστολογραφίας με πρωτότυπα ιχνογραφημένα σχέδια και προτείνουν μια εκ νέου αφήγηση ιστοριών του παρελθόντος συνθέτουν μία δεύτερη ενότητα.
Βιβλία - εγκαταστάσεις που εγκαταλείπουν τις δύο διαστάσεις και ορίζουν μία νέα γλυπτική ανάπτυξη στον χώρο ενσωματώνοντας καθημερινά αντικείμενα τα οποία επενδύουν με νέα νοήματα, συνυπάρχουν με βιβλία – σημειωματάρια που σταχυολογούν είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου, προσωπικές μυθολογίες, δοξασίες και σύμβολα σε νέες αιρετικές ταξινομήσεις.


Χριστίνα Μήτρεντζε
Of the Athenean Awl ii'
Χειροποίητo γλυπτό / βιβλία από τη συλλογή #ATML, χαρτόνι, ξύλο, μεταξοτυπία
20 x 40 x 30 εκ.
Ευγενική παραχώρηση Γκαλερί Λόλα Νικολάου και καλλιτέχνης




SHARE

About katArt-e

    Blogger Comment
    Facebook Comment